Coacaz negru Abanos

3,50 lei

Coacazul negru Abanos, taieri de fructificare si reintinerire

Coacazul negru Abanos poate fi considerat un arbust eminamente european.

Peste 85% din productia mondiala provine din tarile din centrul si nordul batranului continent. Fructul este considerat, dincolo de valentele sale alimentare, un intreg „laborator“ medical. Contine vitamina C (de trei ori mai mult decat portocalele), provitamina A, complexul B (B1, B2, B6), PP, zaharuri, antocianine, carotenoizi, flavonoizi, acizi organici, proteine, pectine, taninuri, saruri minerale cu potasiu, calciu, magneziu, fier, sodiu, fosfor, zinc.

Frunzele, utilizate si ele in industria farmaceutica, sunt bogate in vitamina C, taninuri, ulei esential, saruri de potasiu, iar semintele sunt valorificate pentru continutul de acizi din gama linoleic.

Consumul de fructe in stare proaspate sau sub forma de gemuri, dulceturi, sucuri, siropuri ori utilizarea produselor farmaceutice pe baza de frunze ar preveni, spun specialistii, o multime de maladii: boli cardio­vasculare, respiratorii si pulmonare, renale, afectiuni ale aparatului digestiv, reumatismale ori ale sistemului nervos.

In Romania, coacazul negru da rezultate foarte bune in nordul Transilvaniei si Moldovei, dar el este cultivat si in regiunile deluroase din restul zonelor tarii.

Este un arbust cu crestere de 1-2 m, cu tulpini erecte, viguroase, dezvoltate in tufa, lujeri cenusii-galbui, pubescenti, frunze cordiforme, cu 3-5 lobi triunghiulari, flori asezate in raceme si fruct (bace) sferic, negru, care se coace in iunie-iulie.

Rezista bine la ger si inghet, manifesta pretentii ridicate fata de umiditate, ii place lumina, dar da rezultate si la semiumbra, prefera solurile bogate in materie organica, profunde, cu buna capacitate de retinere a apei, aerate si un pH de 5,5-7.

In Catalogul oficial de plante de cultura din Romania pentru anul 2018 este recomandat coacazul, creat la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Pitesti-Maracineni.