Esti adeptul unui stil de viata sanatos? Vrei sa combini placerea gustului cu sanatatea? Stii cum se traieste sanatos si ce inseamna alimentatie corecta? Pentru toate acestea exista fructele de padure! Catalogate, pe nedrept, simple fructe sau, cel mult, ingrediente pentru un desert de weekend, acestea sunt un regal de gust, bucurie si sanatate.
Organismul tau are nevoie de fructe de padure! O spun specialistii in nutritie. In timp ce fructele exotice se bucura de notorietate, fructele de padure trec aproape neobservate si… este pacat. Se pierd vitamine de care corpul tau are nevoie pentru a functiona corect. Deci, pe scurt, fructele de padure sunt o minune a naturii, iar vestea buna este ca le putem avea din belsug, in gradina noastra!
De ce sa alegi fructe de padure de pe tarabele comerciantilor ori de pe rafturile supermarketurilor cand poti, foarte simplu, sa le culegi din gradina, in forma cea mai proaspata si mai delicioasa?
Fructe de padure, regal de sanatate. De ce este indicat sa le consumam?
Faptul ca fructele, in general, aduc beneficii sanatatii nu este un secret. Dar exista fructe ale caror proprietati sunt exceptionale. Adevarate comori pentru sanatate. Adaugate in alimentatia zilnica, fac minuni. Este si cazul fructelor de padure.
Medicamente, alimente de post, antioxidanti in formula delicioasa, ingrediente sofisticate pentru bucatarii de 5 stele. Pe scurt, fructe de padure. Iata, lucruri pe care, cu siguranta, nu le stiai despre aceste minuni ale naturii.
Zmeura, calitati terapeutice nestiute
Calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor si vitaminele A, B1, B2, D si P. Asa arata ”cartea de identitate” a celor mai cunoscute si indragite fructe de padure. Zmeura este aliatul digestiei si un sprijin pentru sistemul respirator. Mai mult, zmeura topeste kilogramele in plus, fiind un ingredient recomandat in diete.
Datorita mix-ului de vitamine si minerale, fructele de zmeura combat durerile menstruale, arsurile gastrice, astenia si bolile de piele. Consumul de zmeura purifica sangele si este benefic in formarea oaselor. 100 de grame de zmeura proaspata ofera organismului 25 de calorii, 3 grame de fibre alimentare, 30 mg de vitamina C, 170 mg de potasiu, 25 mg de calciu, 1 mg de vitamina E.
Ce poti prepara din fructele de zmeura: ceaiuri, sucuri, compoturi, inghetata, creme pentu prajituri, dulceturi, jeleuri, gemuri, parfait, smoothie, cocktail non-alcoolic, sosuri, etc.
Perioada de recolta: din mai pana in august.
Coacazul, tinerete fara batranete
Stiai ca negrul coacazului este legat de cantitatea mare de fitonutrienti, numiti antocianine? Deci, sanatate de la prima vedere! Acest soi contine vitamina C, calciu, potasiu, fier, fosfor, acid citric si pectina. Coacazele negre sunt singurele fructe de padure care contin ulei volatil intr-un procent foarte mare. Cu toate acestea, principala vitamina a coacazelor ramane retinolul, nutrient esential pentru mentinerea sanatatii pielii. Vorbim despre un adevarat elixir al tineretii, care consumat regulat, estompeaza ridurile si reda fermitatea pielii. Practic, diteta pe baza de coacaze incetineste procesul de imbatranire. In plus, stimuleaza cresterea unghilor si a parului.
Consumul de coacaze ajuta la reechilibrarea organismului, mareste acuitatea vizuala si combate digestia lenta.
Murele trateaza raguseala
Murele contin fitochimicale si flavonoizi fenolici (antociani, tanin, acid elagic, acid galic, acid salicilic). Acest mix de compusi antioxidanti fortifica organismul intr-o maniera unica (asa cum niciun alt fruct nu reuseste sa o faca).
Murele sunt recomandate, in special, pentru prevenirea bolilor hepatice. Prezinta efect antiinflamator, antibacterian si antihemoragic. In plus, murele pot fi utilizate ca ”medicament” pentru tratarea raguselii si a bolilor de gat . Actioneaza ca detoxifiant si scade tensiunea arteriala.
Perioada de recolta: din mai pana in iulie.
Capsunul, aliat pentru sanatatea inimii
Parfumate si ispititoare, delicioase si extrem de sanatoase, capsunile se numara printre cele mai indragite fructe. Minierale si vitaminele din capsuni nu actioneaza ” la intamplare” ci au o directie bine cunoscuta: ajuta inima sa functioneze corect. Consumul de capsuni reduce lipoproteinele LDL, inflamatia si presiunea sangelui. Pe scurt, capsunile mentin o valoare normla a presiunii sangelui, reducand riscul de boli ale inimii.
Dintre toate soiurile de capsuni, cel de gradina, are o actiune completa si mult mai rapida. Acesta ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase, lupta impotriva cancerului, intarzie aparitia ridurilor, sporeste numarul de fibre in organism si tine greutatea sub control.
Capsunile contin Vitamina C, acid salicilic, calciu, potasiu, fier si flavonoide.O ceasca de capsuni contine 20% din doza zilnica recomandata de mangan.
Capsunul se planteaza la finalul lunii septembrie pana la finalul lunii octombrie, iar recoltarea se efectueaza la mijlocul lunii iunie.
Toate aceste beneficii pot fi ”cultivate” in gradina ta! Ai sanatate curata, la doi pasi! In plus, te poti delecta cu un hobby inedit. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa achizitionezi material saditor de calitate, de la furnizori autorizati. SC STRONGBERRY SRL iti pune la dispozitie drajoni fructe de padure de la A la Z. Poti alege intre zeci de soiuri sanatoase de capsuni, zmeura, mure si coacaze, perfecte pentru gradina ta!