Cos StrongBerry

Sfaturi

COACAZ

Perioadele de plantare ale butasilor

-Dupa caderea frunzelor (15 Oct.), pana la primul inghet.
-Se poate planta si in timpul iernii cand solul este dezghetat si sunt ferestre cu temperaturi pozitive.
-Dupa dezghetarea solului, primavara, inainte de intrarea in vegetatie.

Caracteristicile solului

Este bine ca solul sa fie fertil, sa nu tina apa in mod excesiv.Un sol argilos sau aluvionar ar fi foarte indicat.

Cum se planteaza

Se realizeaza randuri cu o distanta intre ele de 1,5-3,5 m, in functie de modul de organizare, utilajele cu care se lucreaza, marimea plantatiei, etc.
Pe rand plantele se vor planta in gropi de 40/40/40 cm, la distanta de 70-80 cm (intre centrele gropilor).

Este recomandata fertilizarea, cu 5 kg de gunoi de grajd fermentat si cu alte ingrasaminte (azotat de amoniu, fosfat, sulfat de fosfor) circa 20 gr pentru fiecare planta .


Butasul ce urmeaza a fi plantat se curata (prin taiere) de radacinile care prezinta vatamari, care sunt rupte sau excesiv de lungi (10-15 cm optim). Butasul se scurteaza la 3-4 muguri de la radacina, apoi se introduce radacina intr-unamestec de pamant, gunoi proaspat si apa (mocirlire).


Urmatoarea operatie este introducerea butasului in groapa cu radacinile rasfirate si, tinandu-l in pozitie verticala, se daduga pamant si se taseaza bine, cu atentie, fara a rupe mugurii ramasi pe planta. 


Dupa ce groapa este umpluta pana aproape de nivelul solului se uda suficient, apoi se creaza un musuroi pana la ultimul mugure sau chiar deasupra cu 2-3 cm pentru a-l proteja de ger. 


Taierea butasului se poate efectua si inainte de musuroire. In 1-2 saptamani(primavara) vom observa primele frunzulite, uneori, daca pamantul formeaza crusta, mugurii rasbat mai greu.

ZMEUR

Perioadele de plantare

Similare celor ale coacazului

Caracteristicile solului

Zmeurul nu este foarte pretentios iansa, un pamant fertil, reavan si luminat de soare ar da rezultate mai bune.

Cum se planteaza

Modul de plantare este similar cu cel al coacazului. Diferentele sunt legate de distanta dintre plante care, la zmeur, este de 40-60 cm intre centrele gropilor si, in functie de organizarea pe teren : benzi cu spalieri (2,5-3,5 m), pe araci (1,5 m), gard fructifer (2,5-3,5 m).

MUR

Plantarea murului

Plantarea se executa ca si la coacaz si zmeur tinand, insa, cont de distanta dintre randuri (2,5-3,5 m) si de cea dintre plante (1,3-1,5 m). Murul poate fi organizat pe benzi cu spalieri sau garduri fructifere in cazul culturilor mari sau pe araci sau evantai in culturi mici ori gradini.

IMPORTANT

Inainte de infiintarea unei astfel de culturi, indiferent de dimensiune, este bine ca solul sa fie bine prelucrat (arat, discut) si imbogatit cu 40-50 de tone de gunoi de grajd fermentat la ha.Gunoiul poate fi adaugat si ulterior, plantele beneficiind de o prima doza la plantare. 

Mai trebuie avut in vedere ca, in general, orientarea randurilor de pomi sau arbusti fructiferi in plantatii este N-S.

Va multumim si va dorim succes !

S.C. STRONGBERRY S.R.L.