Cos StrongBerry

Afinul, ghid de plantare si ingrijire

Share

Te-ai descis sa plantezi afine si vrei sa stii pasii pentru recolte de invidiat? Vrei sa cunosti toate secretele ingrijii afinului? Nimic mai simplu. Afla ca te asteapta o munca placuta, care treptat se va transforma intr-un hobby si, de ce nu, poate intr-o afacere profitabila, pe termen lung. Investitiile sunt minime.

Afinele, o alegere naturala pentru gradinarii amatori, dar si o sursa importanta de venit pentru cultivatori. Indiferent de scopul pentru care sunt plantate, afinele reprezinta o alegere mereu inspirata. Pentru a asigura recolte bogate si cu gust bun, afinele au nevoie de o ingrijire minima dar atenta. Nimic elaborat, nimic costisitor. Sunt primordiale lumina, temperatura si solul. Pare complicat? Nu si cand te gandesti la numeroasele beneficii pe care aceste fructe-minune le asigura.

Afinul ramane, fara doar si poate, un fruct la moda, in tara si strainatate, mereu recomandat in diete. Este suficient sa stii doar atat: fructele de afin au in compozitia lor substante antibacteriene si antiseptice, fiind un echivalent vegetal al insulinei! In aceste conditii nu este de mirare faptul ca afinul se regaseste in alimentatia celor care iubesc sanatatea si alimentatia corecta.

Cum sa ingrijesti un afin?

Afinul castiga tot mai mult teren in fata unor fructe deja consacrate. Si nu intamplator! Afinul, dincolo de gustul bun pe care il ofera, asigura, inclusiv, o doza importanta de…sanatate. Foarte importanta!  Asa se face ca, afinul devine sinonim cu stilul de viata sanatos.

Cultivat in gradina sau cumparat din supermerket? Bineinteles, nimic nu se compara cu fructele proaspete, culese direct din gradina. Si unde mai pui ca satisfactia propriei munci este nepretuita.

Particularitati afin

Afinul creste sub forma de tufa si poate atinge o inaltime chiar si de 3 m. Tulpinile sunt slab ramificate. Mugurii vegetativi au forma triunghiulara, iar mugurii floriferi sunt rotunzi. Este o specie autofertila si prefera clima temperata. Planta este originara din America de Nord si este recunoscuta pentru rezistenta extrem de mare la temperaturi scazute. Suporta mai bine temperaturile cu minus decat pe cele ridicate, din timpul verii. Nu intamplator, cel mai gustos afin este cel crescut in zonele de munte, acolo unde mercurul din termomentre ramane la valori medii.

Recolta depinde de varsta arbustului si de specie.

Asadar, cat de greu se cultiva afinul? Este unul dintre cei mai usor arbusti de crescut. Iata ce trebuie sa stii.

Ce sol prefera afinul?

O alegere buna pentru afin este solul acid, cu un pH intre 4.0 si 5.0. De retinut este faptul ca aciditatea solului va scadea pe masura ce il vei uda. Deci, trebuie sa obtii un echilibru, insa pentru asta ai la dispozitie numeroase unelte si accesorii. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.

Locul de plantare

Pentru a creste sanatos si pentru a avea o dezvoltare corecta, este indicat sa plantezi afinul in locuri ferite de vant, pe terenuri bine nivelate, lipsite de gropi. Ca metoda de protectie, poti utiliza perdele de protectie pe parcelele unde au fost plantati arbustii.

Cand se planteaza afinul?

Anotimpurile recomandate pentru plantarea afinului sunt primavara si toamna. Atentie: pamantul trebuie sa fie dezghetat. De evitat la plantare pamantul imbibat in apa. Cu toate acestea, cea mai buna perioada de plantare este octombrie-noiembrie.

Cerinte speciale: apa

Afinul trebuie sa aiba la dispozitie suficienta apa, motiv pentru care este obligatoriu un sistem de irigatie. Irigarea se face inclusiv in lunile august si septembrie, dupa terminarea sezonului de culegere.

Plantarea propriu-zisa

Inainte de plantare, terenul trebuie sa fie bine pregatit si curatat. Mai exact, trebuie inalturate toate resturile vegetale (atat cele de pe suprafata solului, cat si cele din interior).  Apoi, terenul se sapa la o adancime de maximum 30 de cm. Materialul de plantat trebuie sa fie foarte bine inradacinat. Se recomanda mocirlirea radacinilor. Gropile de plantare trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: 50x50x30. Dupa plantare, groapa se astupa cu pamant, iar solul se taseaza bine in jurul arbustului.  Ultima etapa: udarea.

Lucrari de ingrijire

Arbustii de afin necesita tundere pentru a fructifica abundent si pentru a rezista in timp. Martie este anotimpul dedicat ingrijirii afinului. Este foarte simplu! Se indeparteaza ramurile uscate sau moarte. De asemenea, se elimina partile din planta bolnave sau cele aglomerate in mijlocul tufisului. Se pastreaza ramurile viguroase si bine pozitionate pe arbust. Atentie: si terenul din jurul arbustului necestia o intretinere corecta. Se elimina toate buruienile care ar putea sa dauneze afinului. Se pot aplia inclusiv erbicide.

Pentru a te bucura de fructe gustoase si sanatoase, crescute in gradina sau pe suprafete intinse,  este recomandat sa achizitionezi material saditor de la furnizori specializati. SC STRONGBERRY SRL iti pune la dispozitie afin, mur, zmeur, coacaz, capspun sub forma de drajoni/butasi, din pepiniera proprie. Firma detine autorizatie de producere, prelucrare si comercializare material saditor. Astfel, ai garantia unui material saditor de calitate, direct de la producator. Pentru informatii suplimentare accesati pagina de contact.